Kuchnia ukraińska

Polak, Ukrainiec – dwa bratanki, chciałoby się rzec, kiedy spoglądamy na te dwa narody dosłownie od kuchni. To, co pojawia się na stołach naszych sąsiadów zza wschodniej granicy, bardzo przypomina dania, jakie znamy z rodzinnego domu. Pierogi ruskie, barszcz, placki, różnego rodzaju drożdżowe ciasta podawane na słodko lub słono oraz wszechobecne sosy. Do tego kapusta, grzyby, kasze, nabiał – tak w skrócie można scharakteryzować to, czym raczą się na co dzień i od święta Ukraińcy. Dziś zapraszamy na aromatyczną wycieczkę po daniach kuchni ukraińskiej.

Multikulturowe dania, że palce lizać!

Kuchnia ukraińska nie jest ani trochę jednolita czy nudna. Znajdziemy w niej wpływy wielu innych kultur: polskiej, żydowskiej, ormiańskiej, tatarskiej czy rosyjskiej, co wynika z wieloletnich zawirowań politycznych. Na przykład na Krymie popularną potrawą jest baranina z dodatkiem ryżu i warzyw, czyli tzw. płow. Mamałyga, gotowana na gęsto kasza kukurydziana to domena regionów bliższych Rumunii, natomiast we Lwowie goście mogą raczyć się flaczkami lub polskim żurkiem. Zasada się jedna – im bliżej granic któregoś państwa sąsiadującego, tym więcej inspiracji z jego kuchni gości na talerzach Ukraińców.

Zdrowo i naturalnie – Ukraińcy są eko, jeśli chodzi o gotowanie

Niewątpliwie wartym poruszenia aspektem dań kuchni ukraińskiej jest ich prostota, różnorodność i taniość. W przeciwieństwie do Europy Zachodniej, za naszą wschodnią granicą po warzywa idzie się na targ, a sery czy mięso kupuje u gospodarza. Próżno też szukać gotowych przypraw pełnych konserwantów albo barwników – królują bogate w witaminy zioła i naturalne dodatki. To samo dotyczy ulicznych budek z jedzeniem – nie znajdziemy tam znanych z naszych miast kebabów, a raczej czeburieki – pierogi z baraniną czy watruszki – bułki drożdżowe smażone w głębokim tłuszczu.

Tradycyjne obiady ukraińskie

Zupa i drugie danie – czyli mniej więcej jak w tradycyjnym polskim domu – tak wygląda obiad u naszych wschodnich sąsiadów. Serwowane zupy to najczęściej różne rodzaje barszczu z wkładką z mięsa, ryb, ogórków kiszonych lub kapusty. Jeśli chodzi o drugie danie, to główną rolę gra w nich mięso – zrazy, kotlety lub gulasze w towarzystwie sałatek. Posiłki popijane są kompotem, wódką lub winem, jednak napojem od XVI wieku produkowanym na skalę krajową jest jest kwas chlebowy.

Chcesz mieć siłę i zdrowie? Jedz jak ukraiński pracownik

Mieszkańcy Ukrainy od wieków przyzwyczajeni są do ciężkiej pracy. Niegdyś chłopi i kozacy, dziś – pracownicy fizyczni potrzebują solidnej porcji energii do pełnienia codziennych obowiązków. Nic dziwnego, że w daniach ich rodzimej kuchni królują węglowodany oraz tłuszcz. Na pewno jednak nie można powiedzieć, że posiłki te są nudne czy zupełnie niezdrowe. Może warto poszukać wśród znajomych lub sąsiadów osób ze Wschodu, które będą mogły przybliżyć nam nie tylko teoretyczną wiedzę na temat innych pyszności, ale też w praktyce pokazać ich smak.

Szukasz specjalistów z Ukrainy? Chcesz znaleźć dobrego pracownika ze Wschodu? Zadzwoń do nas – pomożemy.

Comments are closed.