Boże Narodzenie to magiczny czas, w którym możemy zatrzymać się w codziennym biegu i spędzić czas z najbliższymi, niezależnie od tego, czy obchodzimy te święta religijnie, czy skupiamy się na rodzinnym cieple. Niejeden pracodawca dbający o swoich pracowników chce, by ta przyjemna atmosfera była obecna także w jego firmie – pracownicze Wigilie są więc bardzo popularne w wielu zakładach pracy. Przedsiębiorcy zatrudniający Ukraińców, których na polskim rynku jest coraz więcej, mogą jednak zastanawiać się, czy nasze tradycje wigilijne będą odpowiadać tym ukraińskim. Warto więc dowiedzieć się, jak wygląda Wigilia w Ukrainie, aby zorganizować spotkanie świąteczne dla pracowników ze Wschodu we właściwy sposób.
Wigilia dla ukraińskich pracowników – kiedy ją zorganizować?
Jeszcze do niedawna najbardziej problematyczną kwestia w przypadku organizacji Wigilii pracowniczej dla Ukraińców była data obchodów. Według kalendarza juliańskiego, przestrzeganego przez zdecydowaną większość prawosławnych mieszkańców Ukrainy, Boże Narodzenie przypada bowiem na 7 stycznia, a więc wieczerzę wigilijną organizowano dzień wcześniej. W 2023 r. kraj ten przeszedł jednak na kalendarz nowojuliański, przez co obchody bożonarodzeniowe odbywają się tego samego dnia, co w Polsce. Mimo tego warto upewnić się, czy ukraińscy pracownicy i tak nie woleliby Wigilii w znanym sobie od lat tradycyjnym terminie.
Ukraińskie potrawy wigilijne
Wiele tradycji ukraińskich związanych z wieczerzą wigilijną jest bardzo podobnych do tych znanych w naszym kraju. Organizując Wigilię dla pracowników z Ukrainy, należy zadbać więc o 12 potraw, ale trzeba pamiętać o istotnej różnicy w tym zakresie. W Polsce najważniejsze miejsce na wigilijnym stole zwykle zajmuje karp. Dla Ukraińców największe znaczenie pod tym względem ma jednak kutia – przygotowuje się ją z kaszy pszennej, maku, orzechów, rodzynek oraz miodu. Bez wątpienia nie może jej zabraknąć na Wigilii.
Pozostałe dania w większości są doskonale znane każdemu z nas. Ukraińcy jedzą na Wigilię karpia (czasami smażonego, innym razem po żydowsku), barszcz czerwony (lub ukraiński), pierogi z kapustą lub farszem ziemniaczano-serowym, marynowane grzyby, postne gołąbki z ryżem i grzybami, a także pampuszki, czyli słodkie bułeczki z ciasta drożdżowego. Napojem jest zaś uzvar, a więc kompot z suszonych owoców.
Tradycje wigilijne z Ukrainy
Wyraźniejsze różnice można dostrzec w szeroko rozumianych zwyczajach świątecznych. Tradycyjnie w Ukrainie nie ubiera się choinki, lecz wystawia tzw. diducha, czyli snop żyta lub pszenicy będący symbolem dostatku. Oprócz tego wielu Ukraińców nie łamie się opłatkiem, lecz dzieli prosforą – małym chlebem pszennym na zakwasie. Trzeba jednak wspomnieć, że opłatek cieszy się coraz większą popularnością, dlatego jego obecność nie powinna spotkać się z niezrozumieniem. Warto na stole umieścić też zapaloną świecę.
Najważniejsza w Bożym Narodzeniu pozostaje jednak otwartość i serdeczność, dlatego poza samym dopilnowaniem tradycji pracodawca powinien zadbać o to, by pracownicy ze Wschodu czuli się częścią firmowej wspólnoty.